Lineær eller cirkulær struktur i e-læring?

Lineær eller cirkulær struktur i e-læring?

Er dit kommende e-læringskursus målrettet voksne, er der ekstra grund til at gøre dig overvejelser om, hvorvidt det skal være muligt frit at springe rundt i kurset. Nogle e-læringsudviklere er bange for at give lidt for frie tøjler, for tænk nu, hvis der bare bliver zappet overfladisk rundt i materialet uden at kursisten rent faktisk lærer noget. En stor andel af de kurser, der findes i dag, er derfor lavet med tvungen navigation.

Tvungen rækkefølge af indholdet er imidlertid en tilgang, som er udsat for en del kritik. Det skyldes ikke mindst, at den bryder med de gængse læringsteorier, om principperne for god voksenlæringen; Læring skal være med frihed under ansvar, ellers opstår der irritation hos kursisterne og en opfattelse af arrogance. Er du nødt til at diktere en brugeradfærd, kan det meget vel være, at det er opbygningen af dit e-læringsindhold, som du skal kigge nærmere på.

Gennemgået materiale

Sørg for, at kursisten altid har et overblik over, hvor meget af materialet, der er blevet set – et eksempel kunne være en hovedmenu, hvor kapitlerne får flueben, når de er besøgt.

workshops

Opbyg dit materiale som en kronologisk fremadskridende fortælling – altså lidt som en roman – som ikke giver meget mening at springe rundt i.

målgruppe

Kig på målgruppen og find ud af, hvordan er de vant til at tilegne sig ny viden.

mål kommunikere

Vær tydelig med at kommunikere kursets læringsmål og værdien i at tage kurset i den rækkefølge, det anbefales.

kommuniker

Gør kursisten opmærksom på, om der er afsnit i dit kursusmateriale, alt taget i betragtning, ikke er obligatoriske at besøge for at kunne bestå/gennemføre kurset.

del op

Vurder om dit e-læringskursus er ved at blive for stort og kompleks – i så fald er en løsning at bryde det op i flere, kortere kurser.

Du kan ikke altid undgå tvungen rækkefølge.
Selvom det strider mod principperne om god læring, at tvinge voksen-kursister gennem et e-læringskursus på én bestemt måde, er der desværre tilfælde, hvor det kan være den eneste løsning. Problemet opstår oftest i kurser, hvor der er fokus på fx jura eller forskellige former for sikkerhed – fx trafik- og patientsikkerhed. For her kan muligheden for selv at vælge rækkefølgen på indholdet skabe en anden forståelse end det der var meningen. Du kan hjælpe dig selv ved at oplyse om vigtigheden af den forudbestemte rækkefølge i begyndelsen af e-læringskurset.

Kort sagt: Det er din fornemste – og største – opgave at guide kursisterne rundt på bedste vis.