Review af nyt Adobe Captivate

Review af nyt Adobe Captivate

Adobe Captivate har længe været vores foretrukne værktøj til at udvikle e-læring. Denne sommer er der udkommet en ny udgave, og det er ikke bare en lille opdatering. Den nyeste opdatering af Adobe Captivate er nærmere et udtryk for et paradigmeskift indenfor Adobes tilgang til e-læring. ProLearnings e-læringsudvikler Jonas er så småt begyndt at orientere sig i den nyeste udgave, og vil i dette blogindlæg give en kort introduktion til den opdaterede version af Adobe Captivate.

Adobe Captivate har indtil den nye udgave været bygget op på et fundament af Flash-teknologien. Det har været den førende måde at udvikle animationer og interaktivitet indtil slutningen af 2010’erne, hvor den så blev udfaset til fordel for HTML5. I 2019 blev Captivate opdateret, men i stedet for at udskifte Flash-teknologien fuldstændig blev der lavet en række lappeløsninger. De fungerede godt i de fleste, men ikke alle tilfælde, og en del funktioner fandtes stadig, selvom de ikke var pålidelige eller simpelthen ikke virkede. Der har altså manglet en god opdatering som denne i et godt stykke tid nu.

Fra Adobe Classic til nyt Adobe Captivate

Det nye Captivate er bygget op fra bunden, og er på mange måder blevet gentænkt. Der er altså ingen forældede teknologier, der lurer i baggrunden. Efter den nye udgave kan man ikke længere åbne sine gamle projekter i det nye program. Derfor er den ældre Captivate 2019 version blevet omdøbt til Captivate Classic. Captivate Classic vil blive vedligeholdt indtil 2027. Derefter vil Captivate Classic stadig kunne benyttes, men programmet vil ikke blive opdateret yderligere.

Hvor Captivate Classic laver noget, der minder om en video med tilføjet interaktivitet, laver det nye Captivate en mere moderne ”webside”. Det nye Captivate format er responsivt, og passer derfor til alle skærme. Det gør det lettere at opnå et lækkert resultat, men det er på bekostning af kontrol med det endelige udseende. Er man vant til at bruge Captivate til at lave små animationsfilm og tegninger ved at placere former og flytte dem rundt vil man blive udfordret i den nye version. Her vil man blive nødt til at benytte sig af andre værktøjer.

Det nye Adobe Captivate er stadig meget nyt, og der er i skrivende stund børnesygdomme, der påvirker programmet. Man kan derfor komme ud for, at programmet pludseligt crasher eller loader i evigheder. Flere af disse brister er allerede blevet bedre efter en opdatering, og Adobe udsender disse opdateringer jævnligt.

Flotte skabeloner og widgets, der virker!

Når alt dette er sagt, er det et behageligt interface man møder, når man åbner programmet. Det har samme udseende og layout som andre Adobe-programmer, og det virker mere moderne og overskueligt. Det er en bedrift i sig selv, når man tager Captivates mange funktionaliteter i betragtning.

Ny Adobe Captivate opdatering

Man skal dog også lige vænne sig til, at man ind i mellem skal kigge dybt i menuerne for at finde den rette indstilling. Dette er begrundet i, at programmet først og fremmest er designet til begynderen. De mere avancerede funktioner er gemt lidt af vejen for ikke at skabe forvirring. Det er også glimrende, så længe det er muligt at skabe et godt produkt uden at bruge dem, og det ser det ud til at være.

De medfølgende skabeloner, grafik og billeder, er flottere end nogensinde, og de indbyggede widgets såsom vendekort og billedkarrussel virker(!) og er nogenlunde pæne.

Selvom programmet hurtigt er blevet mere stabilt end ved udgivelsen, er der stadig for mange fejl til at vi tør at bruge det til at producere vores e-læring. Vi fortsætter derfor med at holde fast i Captivate Classic. Det er dog et kæmpe skridt i en god retning, og vi er godt i gang med at finde ud af, hvordan vi skal designe e-læring i fremtiden med dette kraftfulde nye værktøj.

Ny opdatering af Adobe Captivate

Vil du prøve kræfter med Adobe Captivate?

Hvis du selv har lyst til at prøve kræfter med det nye Captivate, kan det downloades på Adobes hjemmeside. Hvis du allerede har købt licens til Captivate 2019, hører det med under den licens. Ellers kan det afprøves i en gratis prøveperiode på 30 dage.

Adobe har også en masse materiale og guides til det nye Captivate på denne side, som du finder her:

https://www.adobe.com/dk/products/captivate.html

e-laering_har_effekt_600x300px
web
læringsteori_blog_banner
Læringsteori om motivation