Sådan bruger du faner til at skabe interaktivitet i din e-læring

Sådan bruger du faner til at skabe interaktivitet i din e-læring

Når du udvikler e-læring skal du fokusere på, at det bliver så interaktivt, involverende og engagerende, som muligt. Det kan du blandt andet gøre ved brug af interaktive faner, og her i blogindlægget kan du læse om, hvordan du kan bruge dem i dit e-læringskursus.

Hvorfor du bør anvende interaktive faner i dit e-læring

Interaktive faner er en nem måde at overskueliggøre emner på, fordi dine budskaber bliver præsenteret i mindre bidder, og dermed kan du bedre fastholde motivationen hos dine kursister.  Din kursist skal aktivt klikke for at modtage budskaber og på den måde skaber du en spænding der skal udløses, lidt ligesom en julekalender hvor der gemmer sig noget under hver låge.  Når du bruger faner er det en fantastisk måde, at spare plads på skærmen, og dermed undgå for indholdstunge slides.

Dog skal du vide, at når du anvender faner, sætter det krav til dig som formidler. For det første skal du skal sørge for at indholdet bliver kort og præcist. Derudover skal du hele tiden have din kursists præferencer for øje, i forhold til formidlingen. Hvordan lærer din kursist bedst?

Design af dine faner

Det er kun fantasien der sætter grænser i forhold til design af dine slides – du kan bl.a. bruge billeder og figurer som faner, der præsenterer bestemt indhold, når din kursist klikker på den. Det giver dig frihed til at designe layoutet lige præcis som du gerne vil, dog designes faner generelt til at simulere en følelse af at navigere på en hjemmeside. Der er flere forskellige typer faner, som fx drop down faner, også kendt som drop down menuer, side-, top-, eller bund-faner osv. Du kan placere fanerne i toppen af siden, på venstre side af siden, eller i bunden af siden. Valget omkring placeringen af fanerne er helt op til dig. Dog skal du så vidt muligt prøve at undgå at placere fanerne på højre side af dit slide, da forskning viser at brugere har det med at fokusere på venstre side af skærmen og undgå størstedelen af højre side.

Gratis skabelon med faner til dig

Vi har lavet en skabelon til dig, hvor der er indbyggede faner. Du kan hente skabelonen ved at klikke på knappen øverst i dette blogindlæg. Øverst finder du også en demo, der viser dig hvordan det endelige resultat kommer til at se ud. Rent teknisk, så præsenterer fanerne dit indhold i en pop-up boks, der kan lukkes efter at indholdet på siden er blevet læst. Det er især brugbart i situationer, hvor der på et bestemt slide skal refereres til noget ekstra information, præsenteres en hjælpeguide, tilføjes definitioner eller lignende. Er du allerede i gang med dit Captivate projekt kan du let kopiere siden med fanerne og ændre farve og layout til dit indhold.

drop_down_tab
Drop-down tab
side_tab
Side tab
top_tab
Top tab
bottom_tab
Bottom tab