Guidelines til designlayout på din e-læring

Guidelines til designlayout på din e-læring

Når du skal i gang med at udvikle e-læring, er der mange ting at holde styr på. Det er en lang proces, og der er lang vej, før du kan gå i gang med at udvikle e-læring i dit givne forfatterværktøj. Du skal f.eks. definere formålet med din e-læring, lave en målgruppeanalyse, lave indhold i form af tekster, videoer, og måske quizzer. En af de centrale overvejelser, er hvordan selve designet på e-læringssiderne skal være. I dette blogindlæg kan du læse om nogle af de overvejelser, som vi gør os inden, vi går i gang med at udvikle e-læring.

Farveskema

Når du udvikler e-læring til en virksomhed eller organisation er det vigtigt, at farverne repræsenterer dit brand eller produkt. Generelt, anbefaler vi, at organisationer har en styleguide, som klart definerer hvilke farver og farvesammensætninger, der må associeres med brandet, samt hvordan logoet skal bruges. Den kan også bruges som udgangspunkt til design af e-læring.

Du kan se vores styleguide ved at klikke her.  Vi vil anbefale, at du bruger maksimum tre primære farver fra dit brand.

Ensartethed og gitter

Det er meget vigtigt, at du søger for ensartethed i dit e-læringsdesign. Det vil sige, at du placerer essentielle knapper, så som menuknappen, play/pause-knapperne, frem/tilbageknapperne på det samme sted, så brugeren ikke skal bruge tid på at lede efter dem. Kursisterne skal føle, at næste kapitel af din e-læring automatisk bliver givet til dem, de skal ikke føle at de skal kæmpe for at finde indholdet, fordi så kan det være at de giver op.

Det er vigtigt, at det der skal formidles bliver placeret i midten af siden, idet det er det som kursisten skal fokusere mest på. Tænk på det som et gitter, hvor elementerne skal placeres på en vis måde i forhold til hinanden.

Navigation

Navigationsknapperne frem og tilbage skal være synlige og konsekvent placeret på de samme steder. Men det er vigtigt, at disse elementer ikke er for distraherende for kursisten, så fokus er på det der skal læres.  Knapperne skal helst placeres i bunden i højre hjørne, idet kursisten oftest vil kigge fra venstre til højre, fra den øverste del af siden til den nederste.

Formen skal ligne en knap, som fx en rektangel eller pil. Derudover er det vigtigt, at tilføje en hover-effekt på knappen, så knappen skifter farve eller bliver større, når musen føres henover. Det er også en god ide, at starte e-læringskurset med en rundtur på siden, så kursisten ikke er i tvivl om hvordan, der navigeres rundt på siden.

Menu

Horisontal menu i toppen

En top horisontal menu vælges ofte, fordi det kursisten kan relatere denne form for navigation til den måde hjemmesider er sat op på. Derfor vil det falde kursisten mere naturligt, at navigere rundt på siden. Navigationen i e-læring kan sættes op på mange forskellige måder. Måden du vælger, at sætte kurset op på, samt dit valg af formen på din menu, afhænger af kompleksiteten og antallet af underemner i dit kursus.

Horisontal menu i bunden

En anden måde, at lave en menu på i e-læring, er i form af en horisontal menu i bunden. Denne form for menu kan også kan fungere som en proceslinje, som viser kursisten hvor langt han eller hun er nået i forløbet.

Burger-menu

Vores erfaring er dog, at en rullemenu, også kaldet en burger menu, fungerer godt sammen med de andre navigations elementer, når der er begrænset plads på siden. Denne type menu kan også nemt integreres i næsten alle slags design. Det første sted, som øjet naturligt falder er i øverste venstre hjørne, og derfor er det en god ide at placere din burger menu der.

Hvordan ser det så ud?

I det ovenstående har du fået gode råd til hvordan du skal opbygge layoutet på din e-læring. Det kan dog være lidt svært, at se hvordan e-læringen egentlig kan komme til at se ud, og derfor kan du til venstre for se en version, som er lavet færdig i forhold til farver og indhold.

Hvis du har nogen spørgsmål er du altid velkommen til at kontakte os.

ordbog e-læring ikon prolearning

Ekstra tip

Husk, at baggrundsfarven på e-læringen er så neutral som mulig, så det ikke forvirrer kursistens øje. Derudover, er det også en god ide, hvis du lader nogle områder på e-læringssiden være tom. Det gælder om at lade være med at overfylde siderne med tekst og andet indhold. Så er det bedre at dele siden ligeligt ud på flere sider – det vil gøre din kursists rejse meget mere behagelig.
Få flere gode råd fra vores grafiker Kristine Ida ved at klikke her.